Röd linssoppa smak och arom av apelsin

Är det brått, eller om du vill spara ytterligare någon krona, kan du hoppa över krydd- oljan. Men den piffar faktiskt till soppan.

1 fet apelsin, helst ekologisk/obesprutad
1 lök
1,5 tsk sambal oelek
0,5 tsk malen spiskummin
2 kapslar kardemumma
1 msk neutral olja
2 dl apelsinjuice
400 g röda linser (torkade)

En klick på soppan:
1 dl turkisk/grekisk eller rysk (fetare) yoghurt
salt
svartpeppar

Kryddoljan:
2 vitlöksklyftor
3 msk neutral olja
2 tsk senapsfrön

1. Tvätta apelsinen och riv ner hälften av skalet i en kastrull som rymmer 2 1. Skala och hacka löken. Lägg hacket i kastrullen tillsammans med sambal oeleken och spiskum- minen. Tryck till kardemummakapslarna så att de spricker och låt dem gå samma väg tillsammans med oljan.

2. Hetta upp och fräs löken och kryddorna någon minut. Pressa i saften från apelsinen, häll i apelsinjuicen och 1 I vatten. Koka upp och häll i linserna. Sjud dem under lock tills de är mjuka – men det ska inte bli en mosig gröt.

3. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Hetta upp kryddoljan i en liten kastrull och fräs den skivade vitlöken tillsammans med senapsfröna på låg värme tills vitlöken precis börjar få färg. Dra genast av värmen, annars blir fröna och vitlöken brända

4. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera med yoghurten och kryddoljan

Smaklig spis

P.s Bild på soppan kommer nästa gång jag gör den men AI fick hjälpa till denna gång.
Om du fryser soppan så låt den alltid tina i lugn och ro innan du värmen det igen. På så sätt så undviket du att det blir mosigt.

Lämna ett svar