Fläskfilé med rotfrukter och god sås

4 portioner, 8 smartpoints per portion
Tips: Du kan välja färre potatis och mer rotfrukter för att få ner smartpointsen en del.. 🙂

Några tips till; skär ner rödlök och färsk vitlök i stora halvor bland rotfrukterna också – ger både smak och färg. Använd en och samma peppar, gärna en bra svartpeppar, genomgående. Ta mer av den franska senapen så får du sting i örtsåsen. Droppa i lite citron. Och rör ner en dl Valio O,4% yoghurt i den, så får den en lite såsigare konsistens.

Det vi behöver:

Potatis 500g 12 sp
Morot 4st 0 sp
Palsternacka 2-3st, 0 sp
Olivolja 2tsk 2 sp
Fläskfilé 600g 9 sp
Margarin flytande 80% 2tsk 2 sp
Gräslök 2msk, hackad 0 sp
Fraiche 5% 2dl 7 sp
Senap 1msk 1 sp

Hur gör vi:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skiva potatis (eller skär ut stavar, behåll skalet så se det snyggare ut) och de rotfrukter du valt att använda. Lägg över allt i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugn i ca 40 minuter.
  3. Putsa kötet och krydda med salt och peppar. Bryn den hel runt om i margarin i en stekpanna och lägg därefter köttet på rotfrukterna när det återstår 20 minuter av rotfrukternas tillagningstid.
  4. Ta ut och och låt kötet vila i ett foliepaket.
  5. Hacka gräslök och blanda med cremefraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skiva upp köttet och servera med ugnsrostade rotfrukter och örtsås.

Lämna ett svar