Mormor Sonjas julsill

Här är ett recept på ”Mormor Sonjas julsill”, en klassiker under julen

Det här behöver du:

1 burk sillfiléer (ca 200-250 g)
Salt, för blötläggning
1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraîche
2 msk kaviar på tub
0,5 tsk citronpeppar
1 msk socker
1 msk pressad citronjuice

För garnityr: regnbågsrom och dill

Serveras med: kavring

Så här gör du:

1. Förbered sillen:
Blötlägg sillfiléerna i kallt vatten i minst 6 timmar, eller över natten, för att dra ur överflödigt salt. Byt vatten ett par gånger under processen.

2. Gör såsen:
I en skål, blanda ihop majonnäs, crème fraîche, kaviar, citronpeppar, socker och pressad citronjuice. Smaka av och justera kryddningen efter behov.

3. Skär sillen:
Skär de blötlagda sillfiléerna i mindre bitar eller strimlor, beroende på personlig preferens.

4. Blanda sill och sås:
Tillsätt sillbitarna till såsen och rör om försiktigt tills allt är väl blandat.

5. Låt sillen dra:
Täck över skålen och låt sillen stå i kylen i minst ett par timmar, gärna över natten, så att smakerna sätter sig.

6. Servering:
Garnera julsillen med regnbågsrom och färska dillkvistar precis innan servering.

 Servera med skivor av mörk kavring.

”Mormor Sonjas julsill” är en festlig och uppskattad del av vårt julbord, och denna variant med sin krämiga sås och friska toner av citron kommer garanterat att bli en hit bland dina gäster med.

Lämna ett svar